18 Ocak 2012 Çarşamba

Düğün İçin Mekan Seçimi/ Bursa'daki Düğün Salonları

Düğün için sadece 9 ayımız olduğundan, nişan hazırlıklarından önce düğün için mekan bulmaya karar verdik. Hayallerini kurduğunuz düğününüz gerçekleşeceği zaman biraz farklılıklar gözetebiliyormuş. Ben hep bir kır düğünü hayal etmiştim. Açık alanda çimlerin üzerinde belirli bir zamandan sonra herkesin ayakkabılarını kenara atıp oynayabildiği, bir gün batımı düğünü idi benimki, duruma göre gece yarısına kadar da sürebilirdi. Ancak konu gerçeklere geldiğinde olaylar hayallerinizdeki gibi gelişmeyebiliyor. Hep açık alan düğünü isteyen ben, aynı zamanda Eylül ayında bir düğün istiyordum. Oturup herşeyi ayrıntıları ile düşündüğümde Bursa'da Eylül ayında hava genellikle güzel de olsa belli olmayacağına karar verip kapalı bir mekan tutmaya karar verdik. Beraber olduğumuz ilk günlerden beri evlenmeyi düşündüğümüz mekan ise hem çağıracağımız kişi sayısını alamazdı hem de açık alandı. Hep ben normal bir düğün salonunda evlenemem benim üzerime geliyor derdim. Ama gezip gördükçe düğün salonlarının çocukluğumdaki standartlardan uzaklaştığını gördüm. Düğün salonlarına bakmaya başlamadan önce kişi sayısının belirlenmesi ve neler istediğinizi bilmeniz şart. Bizim kişi sayımız fazla olduğundan Bursa'da yemeksiz düğün yapabileceğimiz bir mekan bakmaya başladık. Önemli olan gelecek misafirler için ulaşımı kolay ve park sorunu olmayan bir yer olmasıydı. Salonları gezmeye başlamadan önce forumlara girerek olabildiğince salon isimleri ve hakkındaki yorumlar ile elemeler ve eklemeler yapmaya çalıştım.Benim gibi evlilik hazırlıkları ile uğraşanlar için hazırladığım listeyi burada da paylaşmak istedim.

  • Gönlüferah Otel: Haftasonları yemeksiz olarak vermiyorlar. En büyük salonu ise 450 kişilik, kişi sayısı bizim için uygun olsa yemekli düğünü tercih etmeyen beni bile etkilemeyi başardılar diyebilirdim. Yemek ile düğün arasında bir bütünlük sağlayabilmek için tüm program baştan belirleniyor.
  • Çırağan Club: Demirci mah. Nilüfer'de biz yeri uzak olduğu için vazgeçtik.
  • Elegans Salonları: 3 adet salonları var. Büyük olan salon cidden çok güzel ve ferah. Bu salon epey geniş ancak gelecek misafir sayısına göre masa düzenlemeleri yapılıyor ve salonun boş gözükmesi engelleniyormuş. Küçük salonlarında ise çok sayıda kolon vardı.
  • Atalay Club: Mudanya yolunda. Tarihten dolayı açık alan düşünmüyorduk, kapalı alanı da bizim zevkimize uygun değildi.(fiyat olarak da bir çok yere oranla yüksekti) 
  • Kahve Beyaz: Bu sezon el değiştirdiği ve hala yapılacak tadillatlar olduğu için bu yaz için düğün yapmayacaklarını söylediler.
  • Kaşıkara: Yalnızca yemekli düğün yapıyorlar.
  • ChaCha: tadilatta olduğu için gittiğimiz zaman konuşmayı kabul etmediler. Doğrusu bu durumdan sonra ben de takrar gidip görüşmek istemedim.
  • Buzpark: Yalnızca yemekli düğün yapıyorlar, havuz başı için kabul edebildikleri kişi sayısı iç mekana göre yüksek.
  • Konak 18: Açık alan düğün için çok güzel, daha önce katıldığım düğünlerde de görmüştüm. 500 kişiye kadar kapasite var.
  • Çalışkan Düğün Salonu: (Hamitler) 750-800kişi civarında kapasitesi var. Çoğu kısmı kapalı alan, istenildiğinde kişi sayısı ile de alakalı olarak teras kısmına da masa koyulabiliyor. 
  • Salon Gold: yeni adliye karşısında 3 salon ve teras olarak toplamda 4 salonu var. Şehrin içinde olmasına rağmen, park problemi yok. Alt katlardaki salonları kına, nişan gibi organizasyonlar ya da az kişili düğünler için uygun. Üst salon ve teras ise dahakalabalık organizasyonlar için uygun. Gittiğimizde tadilatta olduğu için terası göremedik. Ama sanırım benim gibi garantici insanlar için uygun bir yer olacak, çünkü gerekli durumlarda bir kaç dakika içerisinde üzeri kapanabiliyor. 
  • Arya Park: Havuz başı için uygun fiyatlı bir mekan. Gidip görmedim ancak İstasyon ile aynı işletmeye bağlı olduklarından deneyimli bir kadroya sahip olduklarını söyleyebilirim.
  • Heybeli Restaurant: Mudanya Yolu. Kapalı alanı 600 kişi, bahçe ise 1000 kişi kapasiteli. Kokteyl menüsü uygulanabiliyor.
  • Nazende Garden: Yalova yolu, kimlik mağazası arkası. Belki kışın gördüğümüz için, sitesindeki fotograflardan sonra, bana çok garip geldiğini söyleyebilirim. Ayrıca havanın bozması durumunda yapılabilecek bir ihtimal bulunmamakta.
  • Elite Park :(Mudanya yolu) Gittiğimizde zar zor görüşebileceğimiz birini bulduk, oda ne bahçeyi gösterebilecek ne de fiyat hatta mekanın kaç kişi aldığını söyleyecek yetkisi olmadığını belirtti. Doğrusu bu durum bize çok garip geldi. Fiyat konusunu anlayabilirim ama orada bulunan kişinin en azından oraya kadar gelmiş olan müşteriye düğün yapılan mekanı gösterip, kişi sayısını belirtmesi gerektiğini inanıyorum. Gittiğimiz saat diliminin mesai saatleri içinde olmasından dolayı da ilk karşılaştığımız muameleyi yeterli görerek, tekrar uğramadık.
  • İstasyon: Acemler. Daha önce katıldığım düğünlerden de gördüğüm kadarıyla başarılı işler yapıyorlar. Şehir içinde kır düğünü yapmak isteyenler için düşünülebilecek bir yer. Uygun fiyat uyguladıkları için de yer bulmak zor oluyor. Düğün düşünmeyenler için gündüzleri bahçede nikah töreni de yapıyorlarmış. Bahçe 800 kişiye kadar alabiliyor. Nikah için farklı kişi sayısı vermişlerdi ancak hatırlayamadım.
  • Bey Konağı: Botanik park. 700 kişi kapasiteli. Haftasonları yalnızca yemekli organizasyonlar için uygun.
  • Zas Teras ve Salon: Küçük Sanayi Civarı. 
  • Akarsu Restaurant: Kültürpark göl kenarı: Bahçesi 1500, kapalı alan 600 kişi kapasiteli.
  • Rumeli kır düğünü
  • Beceren(Botanik Park)
  • Selçuk Restaurant (kültürpark) 150 kişilik
  • Montania Otel (mudanya)
  • Seke Kır Bahçesi (Buttim)
  • Sukay Park
  • Havuzlu konak
  • Salon Karlıtepe
Tabii ki bunlar dışında da bir çok mekan bulmak mümkün.Bir çok yer haftasonları yalnızca yemekkli düğün yapma tarftarı olduğundan ve bunu internet üzerinden öğrenebildiğim için listemde olmayabilirler. Bunun dışında normalde bakmayı düşünüp, forumlarda hakkında olumsuz çok fazla yazı olan mekanlara da bakmayı tercih etmedim. Bu mekanlardan bazılarını forumlarda yapılan olumsuz eleştirilere bazen kendi isimleri altında bazen farklı isimlerle cevap verdiklerini gördüm. Bazıları yapıcı cevaplar yazarken, bazıları olumsuz eleştiri yapan kişileri hedef tahtası haline getirmiş hatta kimliklerini bile afişe etmişti. Bu noktada beni etkileyen yapılan eleştiriler değil, firmanın tavrı oldu doğrusu.

Ben bütün bunları göz önünde bulundurarak, burada yazdığım bir çok salonu gezerek, uygun tarihleri değerlendirip bir salon tuttum sonunda. Umarım verdiğim bilgiler başkalarına da faydalı olur. Umarım istediğiniz yerde istediğiniz gibi bir düğün gerçekleştirebilirsiniz :)

Şimdi sıra geldi kına mekanını belirlemeye ve nişan hazırlıklarını yapmaya =)

haydi bakaılım evlenelim dedik, koşuşturmalara başladık

Evlenme kararı alındıktan sonra insan birden telaşa kapılıyor, ne nerde, nasıl olacak, nerede kaç lira gibi milyonlarca soru üşüşüyor insanın kafasına. Bakalım ben de bu yola çıktım artık =) İlk olarak kendime kara kaplı bir defter aldım, hangi adım için neler lazım, neler yapılacak, neler almak lazımmış listelerini hazırlıyorum. Bu şekilde hem takibi kolay oluyor hem de benden hemen sonra evlenecek olan tanıdığım olursa ona hediye etmeyi düşünüyorum bu defteri.

Bu yola çıkınca insanın aklına ilk gelenler yüzük ve isteme merasimleri oluyor. Ben zor beğenen biri olduğumdan sanırım Bursa'daki bütün kuyumcuları gezdik diyebilirim. Her dükkanda hemen hemen aynı ürünler var. Pırlantalar, ellmaslar karşınıza çıktığında karar vermek çok zor oluyor. =) 

Söz için, onlar yüzük alırken biz de söz tabağı/tepsisi hazırladık. Söz tabağı ayakkabıcılar çarşısının orada çeyizlik ürün satan dükkanlarda hazır olarak bulunuyor. Fiyatları da ortalama olarak 30-40 lira civarında. Ancak ben hazır olarak satılan tepsileri hem zevkime uygun bulmadığımdan hem de bana özensiz geldiği için tercih etmedim. Aldığım tabağın sonradan da kullanılabilir olması benim için önemliydi. Sevmediğim, hoşuma gitmeyen bir şeyi alıp sonradan atmak saçma olacağı için aramalara başladım. Süs olarak da kullanabileceğim bir tabak bulmak istedim. Tabak süslemesinin güzel durması için bir çok yerde içine mumluk gibi bir şeyler alınıp koyulmasını öneriyorlar. Hazır tepsiler de ise genellikle ortada kadeh duruyor.



Görüldüğü gibi ben kendinden kabartmalı bir tabak seçtim. ama yine de süsleme için dik durmasını sağlayıcı bir rulo kullanıldı. Süsleme ise bulabildiğim en sade süsleme idi. Piyasada genellikle simli, pullu örnekler var ya da renkli çiçeklerden oluşuyorlar.

Tabağın içine neler koyulduğuna dair de bir çok söylenti/seçenek var. Mendil, çorap, kravat söylenilen seçeneklerden. Ben içine yalnızca mendil koymayı tercih ettim. İsteyenler mendilin üzerine isimlerin baş harflerini işletebiliyor ya da metal (altın) harfleri iğneleyebiliyorlar. Ben sade olması açısından yalnızca nazar boncuğu koymayı tercih ettim. 

Söz ve nişan birbirine yakın tarihlerde olacağı için biz tabak haricinde bir hazırlık yapmadık. Ama tabii ki tek hazırlık bununla bitmiyor. En büyük problemlerden biri de ne giysem oluyor. Doğrusu benim aklımda romantik, dantelli  bir elbise vardı ama koleksiyonlarında olduğunu bildiğim tüm mağazalara bakmama rağmenindirim döneminde olmanın etkisi ile bulmadım. Bu gecede giyilecek kıyafetin en önemli detayı ise yakasının çok açık olmaması olmalı bence. Malum kahve servisi gelin kızımızdan soruluyor. =) 




Bu sene kadife ve dantel ön planda olduğundan bu tip elbiseler rahatlıkla bulunabilir ve giyilebilir diye düşünüyorum. Tabii elbise yerine farklı kombinler de oluşturulabilir. Gelelim benim tercihime, dediğim gibi aklımdaki gibi bir elbise bulamadım. Pes etmek üzereyken Mangoya girdim. O kalabalığın içinde 2 parçaya bayıldım. Bunlardan biri siyah kadife kolsuz elbise iken, diğer kol detayına aşık olduğum mini siyah elbise oldu. Oldum olası büyük karpuz kollu elbiseleri sevmişimdir. O gün yaşanan olaylardan dolayı hangi elbiseyi giyeceğim kendiliğinden belli oldu. (uzun süreli elektrik kesintisinden dolayı ev çok soğuk olduğundan uzun kollu elbise giymek durumundaydım)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...