30 Mayıs 2013 Perşembe

Roma'da Balayı Bol Gezmelidir =)

    Artık yeni evli çift olmaktan çıkarken, yaz da gelmişken balayında nereleri gezmişiz bir hatırlayasım geldi. Düğün üzeri damat Antalya candır gidelim yayılalım, dinlenelim derken, gelin başının etini yer hayatın boyunca yat dinlen ben balayında gezmek istiyorum diye. Ve tabii ki kazanan gelin olur =) Bu zafere destek olan şeylerden biri tur mu yoksa münferitte gidilir mi yurtdışına hangisi daha uygundur vs diye düşünürken benim gaza gelmemi sağlayan giz'li teras 'ın Roma ile ilgili yazıları oldu. Ben okur araştırır gezerim, uygun bir otelde buluruz işte dedim. Öyleydi böyleydi derken kendimizi tur satın almış bulduk. Vizesi pasaportu koşuşturması derken kendimizi Roma'da bulduk. 
    Dört gün boyunca Roma'yı tam manasıyla adım adım gezdik. Dönüşte ayaklarının altı su toplamış kociden işitilen iltifatlar paha biçilemezdi. =) En uygun ve güzel şekilde gezebilmek için kesinlikle önceden araştırma yapmak gerek diye düşünüp ben yeterli notlarla gittiğimi düşünüyorum. 

  Roma anılarına geçmeden önce ön hazırlık ne, nerede, ne zaman, nasıldan bahsetmek gerek bence. Bizim gibi kısıtlı bütçe ile gidenler için faydası olacaktır diye düşünüyorum. Öncelikle Roma'da görülmesi gereken yerlerden bahsetmek gerek ki buna göre kısıtlı zamanda nasıl gezilir giriş ücretleri ile nasıl mücadele edilir görebilelim =) 
  • Vatikan : St. Peter Basalicası ve Vatikan Müzesi olarak iki bölümden bahsedebiliriz. Basalica ücretsiz olarak gezilebiliyor. Zamanında Papa buranın güzelliğini herkesin görmesi Hıristiyanlığı tanıması, beğenmesi ve sevmesi için buranın ücretsiz olarak herkes tarafından gezilebilmesini istemiş. Bence çok da iyi etmiş çünkü gerçekten çok güzel bir yer. Ancak müzeye geldiğinizde durum biraz değişiyor. Tam bilet ücreti 16euro ancak bizim gibi şanslıysanız ve ayın son Pazar gününü Roma'da geçiriyorsanız, öğlene kadar Vatikan Müzesine ücretsiz olarak girebiliyorsunuz. Ancak bu noktada beklemeniz gereken yaklaşık 1 saat süren kuyruğu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu alternatiflerin yanı sıra Roma Pass adlı kart tercih edilebilir. İçeriğine göre fiyatı değişiklik gösteriyor. Ama genel içerik olarak 3 gün ücretsiz ulaşım ve 2 müzeye ücretsiz giriş ayrıca Colosseum'a sıra beklemeden girme avantajı sağlıyor. Vatikan'da bence herkesin kesinlikle ve kesinlikle göremsi gereken yer Sistina Şapel'i. Michelangelo, Rafaello, Caravaggio ve Canova'nın eserlerinin bulşunduğu alandan insanın çıkası gelmiyor kesinlikle.


  • Colosseum (Kolezyum): Eğer bizim gibi RomaPass almadıysanız işte en çok burada üzüleceksiniz, çünkü siz ortalama 1 saat sıra beklerken kartı olanlar sıra beklemeden içeri girecekler. Normal giriş için kişi başı 7.50 Euro ücret ödeniyor. Burada aldığınız bilet ile yan tarafta bulunan Palatino'ya da girebiliyorsunuz.Biz Colesseum'la ilgili çok fazla okuma yapmamıştık bu nedenle de pişmanlık duydum diyebilirim. M.S. 72-80 yıllarında köle ve mahkumlar için tarafından inşa edilen 4 kademeli anfteatr 50.000 kişi izleyici alabilecek kapasitede. O dönemden bu döneme gelmesini bir yana bırakın, hala insan şaşkınlıkla inceliyor etrafı.


  • Piazza Di Spagna (İspanyol Merdivenleri):  Bizim Roma'da en çok vakit geçirdiğimiz yerdi diyebilirim. etrafında şehrin en pahalı alış veriş merkezi olan bölgedir. Karşınızda Dior ve Channel afişlerine bakıp iç geçirirken oradaki kalabalığa uyup içkinizi yudumlayabilirsiniz.

  • Fontana Di Trevi (Aşk Çeşmesi): 18. yy'da yapılmış olan çeşmedir. İnanışa göre sağ elinizle sol omuzunuzun üzerinden çeşmeye bozuk para attığınızda şehri tekrar ziyaret ediyormuşsunuz. (keşke gerçek olsa =) ) Atılan bu paralar akşamları belediyece toplanarak ihtiyacı olanlar için harcanıyormuş. Bu durumda bizim gibi cebindeki Türk Lirasını kullananlardan çok hoşlanmamış olabilirler =) Sanırım şehirde beni en çok şaşırytan beklediğimden farklı olan yer burasıydı. O kadar küçük bir meydanın her yerde çok genişmiş gibi gösterilmesi değişik geldi. 
  • Trastevere: Roma'nın geleneksel işçi mahallesinin yaşadığı mahalledir. Santa Maria meydanından etrfaa paket taşlı bir çok sokak açılan mahalle bence çok hoştu. Vatikandan yürüyerek oraya varınca çok lezzetli ve inanılmaz ucuz(şehir merkeziyle kıyaslarsanız 5te 1 fiyatına filan) pizza yedik. Yanında içtiğimiz ev yapımı şarabın tadı da unutulmazlar arasında diyebilirim. 
  • Castel Sant'Angelo: Tiber nehrinin kıyısındaki kale, Türkler tarafından Cem Sulatının esir alındığı kale olarak biliniyor. Bernini ve öğrencilerinin eserlerindendir. (şehirde Bernini'nin bir çok eserini inceleyip, adam neler yapmış diyebiliyorsunuz)
     Kalenin fotografını bulamasam da oradan çektiğim manzara fotograflarını buldum =)
  • Bunların yanında; Piazza Venezia(Venedik Meydanı), Piazza Navona (Navona Meydanı), Piazza Nuovo, Piazza Del Popolo (halk Meydanı), Pantheon da görülmesi gereken yerlerden. 


  Biz bir kaç şehir yerine tek şehre gidip, doyasıya gezmeyi tercih ettik ki, Roma cidden 4 günden kısa sürede fazla sıkışacak bir şehir. Çünkü her yanı tarih, her yanı güzel. Tabii hava durumu da önemli gezebilmek için. Biz Ekim'in ilk haftası gitmemize rağmen hava çok sıcaktı. Kısa şort, elbise, favori parçalarım oldu. Spor ayakkabı da tabii ki böyle bir gezide vazgeçilmez. Bir tek son günümüzde yağmur yağdı epey, o zaman uzun kollu bir hırkaya ihtiyaç duydum. Nem ve sıcaklık çok yüksek olduğundan, gideceğiniz tarihi bahara denk getirirseniz gezmek daha kolay olabilir.

3 yorum:

  1. Yorumun üzerine blogunu keşfettim ve bu postu da büyük bir zevkle okudum,gitmek için sabırsızlanıyorumm :)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Geçen sene İtalya'ya gitmiştim.Anılarımı yeniden gözümde canlandırdınız, paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Ayşe Şentürk6 Mayıs 2015 18:23

    Merhabalar! Tebrik ederim güzel bir balayı geçirmişsiniz darısı başımıza :)) Size sorum şu olacaktı, bizde nişanlımla Roma'yı düşünüyorduk fakat çokta yorulmak istemiyoruz napıcamızı bilemedik :/ diğer bir alternatif olarak arkadaşlarımız gemi turu ile gidin daha az yorulursun dediler, ama sadece roma yok tabi birçok yeri gezmiş olucaz. Ama balayı için bir tek Roma'da olup daha çok vakit geçirmek mi yoksa birden fazla yeri görmek mi daha güzel olur bilemedik. Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? https://www.entas.com.tr/tour/794-msc-splendida-ile-kanarya-adalari.html bu da gitmeyi düşündüğümüz diğer alternatif

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...